Vloerkleed kiezen: tips en trucs

interieuradvies foto 6 vloerkleed organische vormDoor: Marije Willemse-Vliegenthart

Een vloerkleed geeft een ruimte een warme uitstraling en kan delen van de ruimte een duidelijke functie geven. Zoals de zit- of leeshoek. Wanneer je de juiste vorm, afmeting en kleur bij de kamer kiest, creëer je met een vloerkleed eenheid in een kamer en een ruimtelijk of intiem gevoel. Je hebt vloerkleden in allerlei soorten, maten en materialen. Van de kleden bij de bouwmarkt tot echte Kelims. Maar hoe kies je nou zo’n vloerkleed? Welk effect wil je ermee bereiken en aan welke wensen moet het kleed voldoen?

Functie
Kijk eerst eens waarom je een kleed wil aanschaffen. Je kunt hier verschillende redenen voor hebben zoals: een knussere zithoek creëren, een ruimtelijker gevoel, ruimtes of meubels met elkaar verbinden zoals een fauteuil bij de zithoek, een ruimte definiëren en een gezellig leeshoekje maken, een hotel slaapkamer maken, zorgen voor geluidsdemping, de akoestiek verbeteren of gebruik maken van de isolerende werking, zodat je je voeten lekker warm houdt in de wintermaanden. Kortom: vraag jezelf af waarom je een kleed wilt.

Afmetingen
Er zijn verschillende manieren om de afmeting voor je vloerkleed te bepalen en er zijn ook altijd uitzonderingen op de regel. Als je rekening houdt met de volgende punten voor de zit- en eethoek, zit je altijd goed. 

Eethoekinterieuradvies foto 5 vloerkleed onder eettafel
Laat een vloerkleed in de eethoek aan alle ‘zit’ zijden van de eettafel minstens 60 tot 70 cm uitsteken. Zo kan iedereen gemakkelijk met zijn of haar stoel achteruit schuiven. 

Tip: Voor de juiste afmeting kun je ook de vloer met schilderstape afplakken om een inschatting te maken.

Zithoek
In de zithoek kijk je eerst goed naar de opstelling. Wil je één geheel maken van de zithoek (de meubels verbinden) en daarnaast nog eens een ruimtelijk effect creëren, kies dan voor een afmeting waar alle pootjes van de meubels of alleen de voorste pootjes op passen en nog een stukje in de breedte.

Wil je een intiemer effect creëren, kies dan voor een afmeting waarbij het vloerkleed alleen onder de salontafel ligt. 

interieuradvies foto 2 vloerkleed rond zit hoekjeVorm
De vorm van het vloerkleed is afhankelijk van de ruimte, de meubels die er staan en het effect dat je wilt creëren. Zo kun je hiermee de vorm van de ruimte benadrukken of juist niet. Je kunt kiezen uit rechthoekige, vierkante, geheel of gedeeltelijk ronde kleden. Een vloerkleed met een schuine kant, twee kleden gecombineerd of een organische vorm, zoals een koeienhuid of schapenvacht.

Type vloerkleed: verschillende poolhoogtes
We onderscheiden grofweg twee soorten vloerkleden: hoogpolig en laagpolig. Een hoogpolig vloerkleed heeft een lossere poolsamenstelling en krijgt daardoor een nonchalantere uitstraling. Dit kan in een strak interieur voor een mooi contrast zorgen. Laagpolige vloerkleden zijn verkrijgbaar in verschillende structuren en stijlen. Van een glad kleed tot een grove structuur. 


Materiaal
De keuze van het materiaal heeft een grote invloed op de uitstraling van het kleed. Kies je voor een natuurlijk materiaal zoals wol, vilt, kokos, sisal of juist voor een synthetisch materiaal zoals kunststoffen. Ieder materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Wol is bijvoorbeeld vuil- en vochtafstotend, en kunststoffen verkleuren niet of nauwelijks.

Kleur
De kleur is na de afmeting meestal de moeilijkste keuze. Bij de keuze van de kleur is het belangrijk rekening te houden met de aanwezige kleuren in de ruimte. De belangrijkste kleuren om rekening mee te houden zijn de kleur van de vloer, de meubels die erop staan en een eventuele wand erachter. 

Meestal is het het mooist als er een licht/donker contrast ontstaat tussen het kleed en de vloer en meubels. Het kleed is dan dus lichter of donkerder dan de vloer en de meubels. 

Kies bij neutrale kleuren een kleed dat qua ondertoon uit dezelfde kleurenfamilie komt als de rest van de kleuren in de ruimte. Denk hierbij aan hardwit of crème, blauwgrijs, groengrijs of paarsgrijs etc.

Bij kleurrijke kleden is het belangrijk dat de kleur (of één van de kleuren) uit het vloerkleed terugkomt in de kamer. Dan gaan de kleuren mooi mengen en krijg je één geheel. 

interieuradvies foto 12 vloerkleed gekleurdinterieuradvies foto 4 kleed voor de bank intieminterieuradvies foto 7 vloerkleed kleur kiezen neutrale tinten  juiste  ondertonen lichtdonker

 

 

 

 

 

 

 


Kies je voor een wollen vloerkleed, dat vaak hoger ligt in prijs dan synthetisch, dan kiezen de meeste mensen voor een tijdloze kleur zoals ivoor/beige of grijs zodat ze er niet snel op uitgekeken raken. Een vloerkleed met kleur kan echter veel voor je ruimte doen. Kunststof vloerkleden zijn meestal goedkoper en daardoor makkelijker te vervangen als je uitgekeken bent op een kleur. 

Extra tips bij het kiezen van een vloerkleed

  • Als je voor een kleed gaat shoppen, neem dan een foto mee van je interieur waar het kleed komt te liggen. Dat maakt het voor jezelf makkelijker inschatten en adviseurs kunnen beter met je meedenken. 
  • Indien mogelijk is het voor de kleurkeuze handig om een kussenhoes van de bank, een verfstaaltje van de muur, een stukje vloer etc. mee te nemen zodat je ze bij de kleden kan houden. Zo kun je de kleuren makkelijker vergelijken en zie je ze in context.
  • Bij een aantal interieurwinkels mag je kleden op zicht meenemen. Het is heel prettig om te zien hoe de maat en de kleur van het kleed daadwerkelijk staan in je interieur bij jouw verlichting. 


Zijn jullie blij met het vloerkleed dat je nu hebt liggen? En wissel jij een winter- en een zomerkleed af? Zo ja, ben je net als ik al stiekem aan het rondkijken voor een nieuw winterkleed?

Voor vragen over het juiste kleed mag je me altijd mailen! 

Foto 1: lonewolfmag.com, Foto 2: kurier.at/wohnen, Foto 3: uniqwafurniture.com.au, Foto 4: www.bol.com/nl/p/zuiver-marvel, Foto 5: stylizimoblog.com, Foto 6: linkdeco.com

BewarenBewaren


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf twaalf in cijfers: