Vierkante tafel: voordelen en nadelen

interieuradvies vierkante tafel 4Een vierkante tafel. Niet iets waar je meteen aan denkt bij het aanschaffen van een nieuwe eettafel. Ook zelf heb ik een (voor de hand liggende) rechthoekige tafel thuis. En al eerder schreef ik dit blog over de voor- en nadelen van een ronde tafel.

Tijdens mijn vakantie deze zomer ontdekte ik eigenlijk per ongeluk ook de voors en tegens van een vierkante tafel. Want onze campingtafel is vierkant. Nu ja, zo goed als vierkant dan. Zonder erbij nagedacht te hebben is die ooit aangeschaft. En dus kan ik je nu precies vertellen wat de voordelen en nadelen van een vierkante tafel zijn.

Voordelen vierkante tafel

De voordelen van een vierkanten tafel zijn er meer dan ik had verwacht. Ik geef er hieronder vier.

Gezellig
Aan een vierkante tafel zit je dichter bij elkaar dan aan een rechthoekige tafel. Zo heb je makkelijker contact met de hele groep aan het tafel. En het is makkelijker bij bijvoorbeeld het spelen van een spelletje of bij een potje kaarten.

Ruimte
Een vierkante tafel steekt minder ver de ruimte in dan een rechthoekige tafel. Dat maakt een vierkante tafel ideaal als je huis niet al te groot is.

Mooi
Voor wie niet van paspoes en tierlantijnen houdt, is een vierkante tafel een goede keus. Zo’n vierkante eettafel zorgt met zijn strakke, symmetrische vormen voor een rustig beeld.

Praktisch
Op een vierkante tafel kunnen spullen makkelijker verdeeld worden. Denk bijvoorbeeld aan pannen en ander kookgerei. Door de vorm is er meer effectieve ruimte op tafel. Handig, want zo staan de hete pannen niet vlak voor de borden van jou of je kinderen.

interieuradvies vierkante tafel 2interieuradvies vierkante tafel 1

Nadelen vierkante tafel

Natuurlijk heeft een vierkante tafel ook nadelen. Om in symmetrie te blijven, noem ik er hiervan ook vier.

Onpraktisch
Een vierkante tafel heeft ook iets onpraktisch. Tafelkleden voor vierkante tafels zijn minder makkelijk te vinden (in leuke varianten). Zeker als je er voor kiest een tafel op maat te laten maken en voor een niet-standaard afmeting gaat.

Ruimte
Bij een rechthoekige tafel wordt een deel vaak gebruikt voor decoratie. Een mooie vaas, een fruitschaal of een stapel tijdschriften. Of een berg post, kindertekeningen en die formulieren die nog ingevuld moeten worden. Maar dat terzijde.

Bij een vierkante tafel heb je die ruimte eigenlijk niet. De spullen staan dan midden op tafel en dat is tijdens het eten of spelletjes spelen niet zo fijn.

Saai
Bij ronde eettafels heb je keuze uit veel verschillende tafelpoten. Bij een vierkante tafel staan de poten veelal gewoon op de hoeken. Strak en netjes, maar ook een stuk saaier.

Niet kindvriendelijkinterieuradvies vierkante tafel 3
Als je kleine kinderen hebt, is een vierkante tafel wellicht niet de beste keuze. Je zit verder bij elkaar vandaan, wat ervoor zorgt dat je je kinderen niet makkelijk eten kunt geven als ze dat zelf nog niet kunnen.

Keuze afmeting vierkante tafel

Bij het uitzoeken van een eettafel is het uiteraard van belang welke maat tafel je kiest.

Hieronder een overzicht van afmetingen bij aantal personen.

2 personen: 80 x 80 centimeter

4 personen: 100 x 100 centimeter

6 personen: 140 x 140 centimeter

8 personen: 160 x 160 centimeter

En? Ga jij voor een vierkante eettafel? Bij bol.com vind je allerlei toffe soorten, zoals deze mooie van Mangohout

interieuradvies house-doctor-eettafel-brooklyn-65-cm-zilver-5707644337053

En bij Wehkamp vond ik dit stoere, kleinere model van zink en zilver.  Mooi toch!  

Of ga jij heel stoer zelf aan de slag en maak je er eentje zelf? Dan zijn deze bouwtekeningen wellicht een superhandig uitgangspunt om mee aan de slag te gaan.

Stuur je even een foto als jouw tafel in je woonkamer staat? Ik ben heel benieuwd!

Foto 1: i.pinimg.com, Foto 2: maisonboheme.blogspot.nl , Foto 3: www.pouted.com, Foto 4: www.designattractor.com

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Laat een bericht achter - aantal berichten: 1Lisa
Ooh, ziet er supergaaf uit! :)
17-04-18 | 07:18
Laat een bericht achter

Schrijf vijf in cijfers: