Verschil vintage en retro?

interieuradvies verschil vintage retro 3 kopieVintage. Een woord dat de laatste jaren heel hip is geworden. Als iets er oud, maar wel tof uitziet, wordt het al gauw vintage genoemd. De betekenis van het woord is daarmee als het ware een beetje opgerekt.

Want wat is vintage nou eigenlijk precies? 
Vintage producten komen uit de jaren ‘50,’ 60, ‘70 en begin jaren ‘80 van de vorige eeuw en zijn authentiek. Vaak wordt gedacht dat vintage hetzelfde is als tweedehands, maar dat is zeker niet het geval. Een vintage product hoeft niet per se tweedehands te zijn. Een tweedehands artikel niet per se vintage.

Want: een vintage product is altijd uniek. Er zijn er geen honderden van gemaakt. Bij tweedehands producten kan dat zeker wel het geval zijn. Kijk maar eens goed rond in een kringloopwinkel; zijn al die kopjes, spelletjes en kandelaars daar uniek in hun soort? Nee hè.

Natuurlijk ligt het wel voor de hand dat een vintage artikel tweedehands is. Maar er worden ook nog steeds nieuwe vintage producten gevonden hoor. Bijvoorbeeld in vergeten hoekjes van magazijnen van oude winkels die sluiten.

Maar wat is retro dan?
Retro artikelen zijn nieuwe producten die wat betreft materiaalgebruik, stijl en vormgeving gebaseerd zijn op producten uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Dus: retro is niet oud of uniek. Het kan overigens wel tweedehands zijn.

Retro staat voor ‘terugkijken’. Retro is dus een imitatie van de oude look. Maar dan in een nieuw en moderner jasje. De mooiheid van toen vertaalt naar de wensen van nu.  

interieuradvies verschil vintage retro 1Mooie voorbeelden van retro artikelen vind ik bijvoorbeeld mijn eigen koffiemachine van Illy (die overigens briljant lekkere, verse koffie zet), de toffe retro radiootjes en platenspelers in allerlei soorten en maten en de huishoudelijke apparaten in prachtige kleuren van onder andere Smeg. 

interieuradvies verschil vintage retro 2Twijfel jij trouwens over de aanschaf van zo’n mooi en kleurrijk keukenapparaat? Lees dan vooral ook dit blog (voor- en nadelen van een Smeg koelkast).

Het verschil tussen vintage en retro?
Het verschil tussen vintage en retro is dus eigenlijk niet heel ingewikkeld:
Vintage is echt oud, retro is nieuw met een oude look. Wat mij betreft hebben allebei zo hun eigen voors en tegens. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat mijn hart meer een sprongetje maakt bij het vinden van een uniek vintage product dan bij het bestellen van mijn koffiemachine. Hoewel, dat gold voor mijn retro koelkast dan weer niet…

Soms is het geweldig om iets origineels te hebben. Soms vind ik een object zo geweldig, dat het mij niet uitmaakt of iedereen het al heeft.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Retro of vintage? Leuk als je het me in een reactie laat weten! 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 2Janna
Dank voor je reactie Inès. Het is de combinatie die het em vaak doet he. Maar een echt mooie vondst is toch wel heel leuk...
27-05-17 | 16:02Inès
Leuke blog! Ik ga definitly voor vintage maar kan ook ontzettend genieten van retro artikelen hoor :)
23-05-17 | 20:01
Laat een bericht achter

Schrijf twaalf in cijfers: