Verhuizen met kinderen

Door: Aline Landmaninterieuradvies huisje blog aline verhuizen

Jullie willen verhuizen. Er breekt dus een spannende tijd aan! Nieuwe plek, misschien een verbouwing, een keuken of badkamer die aan vervanging toe is, wie weet een heel nieuw interieur. Allemaal zaken die enerzijds heel leuk zijn, maar anderzijds ook veel spanning kunnen opleveren. En dan heb ik het nog niet eens gehad over jullie oude stek. Daar moet alles worden opgeruimd, schoongemaakt en uitgezocht. Ook kinderen voelen natuurlijk die spanning. Heb je er bij stilgestaan wat zij hier van zullen gaan vinden? Waar wij als volwassenen nog een voostelling hebben van de richting die we opgaan, is dat voor kinderen natuurlijk veel lastiger. Zij hebben helemaal geen idee wat ze te wachten staat. Heel belangrijk dus dat je je kinderen zoveel mogelijk meeneemt in het hele proces. Maar hoe doe je dat dan?

Ga in gesprek over verhuizen

Beginnen bij het begin. Ga met je kinderen in gesprek over verhuizen. Leg uit wat er gaat gebeuren en vertel vooral wat er voor hen gaat veranderen. Een verhuizing naar een ander huis in dezelfde wijk is natuurlijk minder ingrijpend dan bijvoorbeeld een hele andere plaats. Natuurlijk is het leuker om te vertellen dat ze een grotere kamer krijgen dan te moeten zeggen dat er straks misschien geen voetbalveld of speeltuintje meer om de hoek is. Ga dat echter niet uit de weg; jouw kinderen weten namelijk echt wel dat er dingen gaan veranderen. Er gaat veel meer in die koppies om dan wij weten. Wat voor ons vanzelfsprekend is, hoeft dat voor jouw kind totaal niet te zijn.

Samen beslissen over de inrichting

En wat is er nou leuker dan samen te denken over welke kleur er straks in die nieuwe kamer op de muren komt? Of misschien is dan wel plek voor dat mooie bureautje dat je kind al zo lang wilde. Maar daar hoeft het natuurlijk niet op te houden. Je kinderen hebben vast ook ideeën over de inrichting van de rest van het huis. Willen zij graag een bad in de badkamer? Of een schommelstoel in de woonkamer? Als je samen in gesprek gaat hierover, komen vast de wildste plannen naar boven. En je hoeft echt niet alles uit te voeren. Denk vooral ook aan de dingen waar je kind heel erg aan is gehecht. Om zich in het nieuwe huis snel thuis te voelen, hebben ze juist ook bekende spullen om zich heen nodig. Samen plannen maken, kleuren uitkiezen en de nieuwe omgeving alvast verkennen maakt de verhuizing voor kinderen een stuk leuker, duidelijker en vooral minder spannend. 

Trouwens: ook als je niet gaat verhuizen, komt er een moment waarop de kinderslaapkamer zal moeten worden aangepakt. Dat kan heel leuk samen in vijf stappen.

Hoe heb jij de verhuizing met je kinderen aangepakt? interieuradvies huisje blog aline verhuizen


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf negen in cijfers: