In 5 stappen de juiste verlichting in huis

interieuradvies foto 1 verlichting lampenDoor: Marije Willemse-Vliegenthart

Licht speelt een belangrijke rol in de beleving van de sfeer en ruimte om ons heen. Waar licht is, is ruimte. Wordt een deel van de kamer niet verlicht, dan ervaren wij dit deel niet als aanwezige ruimte.

Wanneer een professional een plan maakt voor het interieur van je huis hoort hier ook een verlichtingsplan bij. Een verlichtingsplan of lichtplan kan je helpen om inzicht te krijgen in je lichtbehoefte en in de functie die een bepaalde lamp moet vervullen.
Met de informatie uit je lichtplan kun je gericht opzoek gaan naar de juiste lamp.

Maar hoe maak je nu zelf zo’n verlichtingsplan?  

Een goed verlichtingsplan is opgebouwd uit een combinatie van basis,  sfeer- en functionele verlichting.

Basisverlichting
Dit type licht is de algemene verlichting in huis. Deze zorgt voor een gelijkmatige verdeling van licht.

Sfeerverlichting
Dit type licht zorgt voor sfeer en zorgt ervoor dat de kamer redelijk verlicht is. Het lichtniveau is te laag om specifieke activiteiten bij te doen zoals lezen, schrijven, werken etc. Bij dit type verlichting ontstaat contrast- of schaduwwerking, die mensen als sfeervol ervaren. Hier gaat het meestal om indirecte, warme lichtbronnen en kaarsen.

Functionele verlichting
Dit type licht is functioneel en maakt het mogelijk om activiteiten uit te oefenen zoals lezen, schrijven, werken etc. zonder hinderlijke schaduwen of reflecties. Hier gaat het meestal om directe verlichting zoals bureau-, lees- en eettafellampen.

Bij het ontwerpen van een verlichtingsplan houden we rekening met de activiteiten van de bewoners/gebruikers, flexibiliteit en sfeer. Met deze informatie in het achterhoofd kunnen we beginnen.

interieuradvies foto 3 verlichting BasisspotsStap 1: Maak een plattegrond
Wanneer je zelf een goed verlichtingsplan wil maken, heb je eerst een plattegrond nodig met de meubelopstelling, locatie van deuren en ramen en eventuele andere meubelstukken, zoals schilderijen die uitgelicht moeten worden.

Stap 2: Noteer de functie
Wat is je lichtbehoefte? Bepaal de functionele aspecten van de te kiezen verlichting. Bedenk goed wat je op welke plek wil doen, zoals lezen, werken of studeren, koken, tv kijken, relaxen en slapen. Een bepaalde plek kan meerdere functies hebben. Noteer deze functies op de plattegrond.

Stap 3: Welke type verlichting
Nu je weet wat je op welke plek wil doen, kun je kiezen tussen de verschillende typen verlichting; basis-, sfeer- en functionele verlichting. Bedenk bij elk lichtpunt of het voor de ene of de andere groep bedoeld is en of het mogelijk is ze voor beiden te gebruiken zodat deze multifunctioneel wordt. Een dimmer kan hierbij een uitkomst zijn.

interieuradvies foto 4 verlichting Stap 4: Welke type armatuur
Aan de hand van de informatie die je hebt genoteerd op de plattegrond, wat betreft de functie, type verlichting en eventueel de grootte van het te verlichten gebied kun je nu het soort verlichting bepalen. Voor basisverlichting wordt vaak gebruikgemaakt van  hanglampen, plafonnières, plafond- en wandspots. Voor sfeerverlichting worden veelal tafellampen, vloerlampen, booglampen en wandlampen gebruikt. En voor de functionele verlichting bureau-, lees- en eettafellampen. 

Stap 5: Afronding plan
Met de informatie uit je verlichtingsplan kun je nu gericht op zoek gaan naar de juiste lamp. Je weet wat voor soort verlichting je nodig hebt en je kan aangeven op de plattegrond waar deze moet komen.

Kortom

Een goed verlichtingsplan is opgebouwd uit een combinatie van 3-typen verlichting. Waarbij deze het liefst bediend kan worden met behulp van een dimmer waardoor de verlichting flexibel is en deze steeds aangepast kan worden aan de gewenste sfeer en activiteit.

Ben jij blij met de verlichting in jouw huis? Of zijn er nog verbeterpunten? Mocht je er na deze stappen niet uitkomen dan mag je me natuurlijk mailen met je vraag.

Foto 1: blog.chiara-stella-home.com, Foto 2: www.linkdeco.com, Foto 3: www.linkdeco.com

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf elf in cijfers: