Recyclen en upcyclen: zo doe je dat!

interieuradvies recyclen en upcyclen 7 selectie van vondstenDoor: Marieke Houkes-Teunis 

Wat is recyclen en upcyclen?
Het recyclen en upcyclen is een trend die sinds 2010 steeds populairder is geworden. Mensen zijn zich meer bewust van de nadelen van de consumptiemaatschappij. Duurzaamheid is het nieuwe sleutelwoord. In ons interieur gaan we ook mee in die trend. Wie heeft er niet een oude kast staan die van oma is geweest? Als we deze kast een nieuw, fris kleurtje geven heet dat al upcyclen. Recycling is het opnieuw gebruiken van bepaalde materialen. Er zijn verschillende toepassingen, zoals bijvoorbeeld het recyclen van glas en textiel, maar ook plastic petflessen of hout kan gerecycled worden.  Als je goed om je heen kijkt, kan je eigenlijk heel veel dingen hergebruiken. 

Wat is er zo leuk en goed aan recyclen en upcyclen?
Het belangrijkste voor mij is dat het voldoening geeft. Wat is er leuker dan je eigen vondst of een upcycle- project in huis. Recycling is daarnaast natuurlijk goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Vaak kun je hele leuke dingen kopen voor een klein bedrag.
Ook is het leuk om bezig te zijn met het verbeteren of aanvullen van je interieur met persoonlijke en doorleefde spullen. Tegenwoordig is de scheidslijn tussen ‘oude meuk’ en ‘vintage vondsten’ erg dun. Vintage vondsten worden veel gebruikt in industriële interieurs.

8 plekken waar je inspiratie opdoet voor je eigen upcycle-project

‘Inspiration is everywhere’
Mijn zoektocht voor spullen begint altijd op de rommelmarkt en op verkoopsites. Maar soms komen mensen ook gewoon spullen brengen die voor mij waarde hebben. Of dat dan vintage is? Niet altijd. Soms zijn het ook gewoon leuke vaasjes, stukken oud hout, oude kleding die ik dan weer voor mijn upcycle projecten kan gebruiken. Vraag eens in je omgeving wat zij nog op die oude zolder hebben staan. Vaak vind je in schuren en zoldertjes de leukste dingen. Of het nu een oude kan is of een leuk antiek theekastje dat je kan recyclen. In de juiste setting kunnen dergelijke vondsten prima gecombineerd worden.

interieuradvies recyclen en upcyclen 4 dierentuininterieuradvies recyclen en upcyclen 3 dierentuininterieuradvies recyclen en upcyclen 8 vintage vondst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik vind het altijd leuk om in een woon(web-)winkel rond te struinen. Je kunt daar de nieuwste trends zien en op zoek naar de leukste meubels en woonaccessoires, die jij wellicht thuis ook zelf kunt maken.

Fairs, hipgemaakt-markten of Ibiza-feesten zijn ook een bron van inspiratie. Google maar eens! En soms vind je het op onverwachte plaatsen. Laatst was ik met man en dochter in een dierentuin en zag ik zoveel leuke ideeën voor upcycle projecten. Vakanties in het buitenland leveren mij altijd kleurinspiratie op. Je bent op dat moment gevoelig voor sfeer, geuren en kleuren waarbij je ontspant. Verf een bepaald meubel deze kleur of verzin iets om het op een andere manier te verwerken in je interieur.

De meest voor de hand liggende inspiratiebron is natuurlijk social media. Vooral Instagram en Pinterest zijn mijn persoonlijke favorieten. De allerbelangrijkste tip is om je ogen open te houden en je telefoon bij de hand om alle leuke recycle en upcycle ideeën vast te kunnen leggen. En houd natuurlijk dit blog van Studio Loenz in de gaten, want daar komt elke week weer nieuwe inspiratie voorbij. 

Volgende keer ga ik je vertellen hoe je je eigen vonds kunt upcyclen, wat je zoal nodig hebt aan materialen en gereedschappen en tips bij het upcyclen. 

Wil je inspiratie opdoen of eens kijken in mijn winkel met vintage vonsten en upcyclede woonaccessoires, kussens en meubels? Kijk dan snel op hipgemaakt.com.

Heb jij een recycle of upcycle project waar je supertrots op bent? Deel het dan hieronder zeker even! 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf acht in cijfers: