Design fauteuil van de maand april: Proust Fauteuil

interieuradvies proustVoor interieuradvies in Zwolle heb ik hem nog nooit passend kunnen plaatsen. Ergens anders ook niet overigens. Maar de stoel van de maand april moet zonder twijfel de Proust fauteuil van Alessandro Mendini zijn. Want zeg nou zelf: dit is toch de ultieme stoel om vorstelijk in te relaxen!

Deze koninklijke zetel werd in 1978 ontworpen door Mendini. Volgens deze veelzijdige duizendpoot was alles al eens gemaakt. En dus hield hij zich bezig met, zoals hij dat zelf noemde, ‘redesign’.

Het idee voor deze stoel kreeg Mendini tijdens een bezoek aan het huis van de Franse schilder Marcel Proust. Proust had veel schilderijen van onder andere Signac in zijn woning hangen. Door Mendini werd dit kleurrijke patroon vanaf die dag het ‘Proustmotief’ genoemd.

Niet alleen de bekleding, maar ook het frame van de fauteuil kreeg dit kleurrijke handgeschilderde motief. Pointtilisme op een stoel; ik vind het een bijzondere keuze.

Kosten design stoel? 

Dit designicoon is oorspronkelijk opgenomen in de collectie van Cappellini. Mocht je hem prachtig vinden: je koopt hem voor slechts zo’n 10.000 euro. Maar hee, dan kun je ook zitten als een koning(in) hoor!

Mocht die prijs net boven je budget vallen dan is de stoel ook voor een paar honderd euro in allerlei kleuren te verkrijgen. En helemaal super: gemaakt van polyethyleen en dus ook buiten neer te zetten.

In je tuin op je troon genietend van het zonnetje voel je je dan toch vanzelf de koning te rijk?

Waar ken ik dat van? 

En mocht je denken “Ken ik dat motief niet ergens van?”. Dat kan kloppen. Alessandro Mendini was hoofdarchitect van het Groninger Museum. Zijn ‘Proustmotief’ is ook daar terug te vinden. Een prachtig museum dat zeker de moeite van het bezoeken waard is. Maar dat geheel terzijde.

De ‘Poltrona di Proust’ is naar mijn idee een stoel die je schitterend vindt of spuuglelijk. Meer smaken zijn er denk ik niet. Wat vind jij ervan?

Ik ben in ieder geval heel benieuwd of ik hem ooit nog eens voor een interieurontwerp in Zwolle of elders in Nederland kan inzetten. Dat zou ik prinsheerlijk vinden!  

interieuradvies proust

 

 

 

 

 

 

 

Foto via ambientedirect.com 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf negen in cijfers: