Design Fauteuil van de maand maart: Panton Chair

interieuradvies panton chairVanwege de verjaardag van mijn oudste zoon ben ik helemaal vergeten om deze blog te schrijven. Dus hierbij alsnog ‘de stoel van de maand maart’: De Panton Chair!

Wat vind ik dit een schitterende stoel. Hij lijkt zo eenvoudig en simpel, zo puur. Maar stiekem is deze stoel juist enorm ingewikkeld. Althans; het is de allereerste stoel ooit die gemaakt werd uit één stuk kunststof. Verner Panton was in de jaren ’60 gefascineerd door dit nieuwe materiaal. Hij gaf zichzelf de uitdaging om een stoel te creëren die uit één stuk bestond en bovendien ook lekker moet zitten.

En dat zit ‘ie! Door de S-vorm neemt de stoel als het ware de vorm van je lijf aan. Zijn vorm lijkt ook wel een beetje op een mens vind ik. Tenminste, als je je fantasie er een beetje ingooit. Nu ja, misschien niet. Maar het zit echt heerlijk! 

Persoonlijk vind ik deze stoel geweldig, omdat hij in al zijn bescheidenheid toch heel krachtig is. Heel mooi in een groep bij elkaar, maar net zo geweldig tussen enkele andere gave stoelen. Zonder te schreeuwen om aandacht valt hij toch altijd op. Ik hou daar van!

Ik heb hem een keer voor een klant in Zwolle bij interieuradvies geplaatst in een superstoer industrieel interieur. Een enkele Panton tussen een aantal andere, veel meer opvallende stoelen. En toch sprong hij eruit. De pure vorm is zo krachtig.

Weet je, nu vinden we kunststof misschien wat goedkoop, maar in 1967 (toen deze stoel ontworpen werd) was dat wel anders. Verner Panton won er heel veel internationale prijzen mee. En een van de eerste exemplaren staat nu nog in het Museum of Modern Art in New York. 

Vind jij hem ook zo tof? Dan heb je mazzel, want dit pareltje wordt sinds een aantal jaren door Vitra weer uitgebracht in zijn originele vorm. En voor de papa’s en mama’s onder ons: er is nu zelfs een kindervariant verkrijgbaar. Leuk toch!

Mijn zoon kreeg deze week voor zijn verjaardag een nieuw horloge. Eens kijken of volgend jaar een mini-Panton ons huis in kan. Al vermoed ik dat zoonlief zelf eerder gaat voor een Globe Chair. Maar dat is weer een heel ander verhaal.   

interieuradvies panton ontwerp in ruimte


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf tien in cijfers: