In 10 stappen van oud naar nieuw

interieuradvies upcycled kruk 13Door: Marieke Houkes-Teunis

Een oud meubeltje of krukje opknappen hoeft niet moeilijk te zijn. Zo staat dit krukje dat ik 3 jaar geleden voor 5 euro bij de kringloop heb gekocht al lang op mijn lijstje om een make-over te krijgen. In gedachten heeft hij al 10 verschillende kleuren en stofferingen gehad. Maar totdat hij klaar is, weet ik niet of het resultaat is zoals ik het me had voorgesteld. Het plan is om hem een stoere zwart/wit look te geven.

Materialen en gereedschappen bij dit project:

 • Ontvetter
 • Schuurpapier fijn
 • Verf uit spuitbus
 • Schroevendraaier
 • Zwarte stift
 • Meetlint
 • Stof
 • Stofschaar
 • Schuimrubber (2 cm. dik)
 • Leren lint (2 cm breed)
 • Asfaltnagels
 • Handtacker
 • Spuitlijm
 • Afdekkatoen
 • (Stoffeer)hamer
   

De 10 stappen om van kringloopvondst naar een leuk stoer krukje te gaan:

interieuradvies upcycled kruk 2interieuradvies upcycled kruk 3Stap 1

Voordat je begint met het schilderwerk moet het houtwerk goed ontvet en geschuurd worden. Daarna weer een keer ontvetten.

Stap 2

Omdat ik het metalen gedeelte graag wil houden zoals het is, heb ik vershoudfolie om de voetensteun gewikkeld om te beschermen tegen de spuitnevel. Ook jezelf goed beschermen is belangrijk. Met spuitverf moet je geduldig zijn. Beter meerdere lagen dan één dikke laag.

Stap 3

Nu kan je beginnen met het stoffeerwerk. Hiervoor moet je kijken of de zitting losgemaakt kan worden van de poten. Dat maakt het stofferen van je upcycle project net iets makkelijker.

Stap 4

De zitting leg je op het schuimrubber en tekent er een cirkel omheen. Vanaf deze cirkel moet je dan weer wat extra aftekenen. In mijn geval heb ik 3 cm extra gepakt: 2 cm voor de hoogte van het plankje van de zitting + 1 cm voor het omvouwen. In de meeste gevallen is 4 cm beter.

interieuradvies upcycled kruk 8 stap 5Stap 5

Het schuimrubber ga je nu vanaf de binnenste cirkel naar buiten schuin afsnijden of knippen. Let erop dat je tot maximaal de helft van de dikte knipt (zie foto).
interieuradvies upcycled kruk 4interieuradvies upcycled kruk 9 stap 6

Stap 6

De bovenkant van de zitting moet vastgelijmd worden aan de zijde van het schuimrubber met de schuine kant. Je gebruikt de cirkel om hem op de juiste manier te lijmen. Gebruik hiervoor professionele spuitlijm. Nu kun je de randen van het schuimrubber omvouwen en aan de rand van de zitting lijmen (zie foto).

Stap 7

De stof kan nu afgemeten worden. Ik heb ruim stof genomen omdat een groot deel van de onderkant van mijn krukje in het zicht zit. Je moet de zitting opmeten + aan beide zijden 4 cm.

Stap 8

De stof kan nu met een handtacker worden vastgemaakt aan de onderkant van de zitting. Ga gestructureerd te werk. Met strepen en figuren op de stof moet je goed kijken dat je stof in het midden pakt en precies in het midden van de zitting vastzet. Steeds de overgebleven stof op de helft vastzetten. Flink aan de stof trekken, zodat de zitting mooi strak komt te zitten. De nieten mogen dicht naast elkaar zitten.

interieuradvies upcycled kruk 10 stap 8 1interieuradvies upcycled kruk 11 stap 8 2interieuradvies upcycled kruk 12 stap 9

 

 


Stap 9

De onderkant kan nu afgewerkt worden met afdekkatoen, aan de randen vastnieten. Denk er wel aan om de schroefgaten door het katoen te boren, zodat je later je krukje weer in elkaar kunt zetten.

Stap 10

interieuradvies upcycled kruk 7

Je kunt nu het krukje weer in elkaar schroeven. Bijna klaar… ik werk de rand van de zitting af met een stoer leren lint en asfaltnagels. Gewoon spijkeren dus. Houdt hiervoor dezelfde afstand aan tussen de spijkers. 


En klaar is je krukje!

 

interieuradvies voorbeeld van foto collage bij artikel

Ik ben erg nieuwsgierig naar jullie projecten.
Laat weten welk project jij nog hebt staan op zolder.
Maak een foto en stuur deze met evt. een vraag op naar: info@style2impress.nl 
Of laat hier een bericht achter.

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf tien in cijfers: