Meisjes versus jongens

interieuradvies blauw en roze kamer4Door kindercoach Aline Landman

Roze versus blauw? Waar komt die kleurverdeling eigenlijk vandaan? 

In mijn laatste post gaf ik aan dat ik het blauw en roze voor jongens en meisjes eens nader zou verklaren. Tegenwoordig is het bijna standaard dat je voor de meisjeskamer roze kiest en voor de jongenskamer blauw. Maar dat was vroeger precies andersom! En wel hierom…

Mannelijk roze en vrouwelijk blauw?

Vooral in de katholieke wereld werd Jezus vaak afgebeeld in het rood of roze en ging Maria altijd in het blauw gekleed. Vandaar dat roze dus gezien werd als een mannelijke kleur en blauw als vrouwelijk.

Tot 1940 werd er eigenlijk niet gedaan aan kleding, meubels en accessoires in een bepaalde kleur. Rond die tijd bedachten Amerikaanse fabrikanten dat het marketingtechnisch heel slim was om voor meisjes en jongens verschillende kleuren kleding te gaan produceren. Dat werd dus blauw voor jongens en roze voor meisjes. Niet veel later gingen speelgoedfabrikanten en fabrikanten van allerlei soorten gebruiksvoorwerpen hierin mee.

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat de voorkeur voor kleur bij zowel mannen als vrouwen naar blauw gaat. Vrouwen worden echter meer aangetrokken door rode tinten, bij mannen is dat meer richting groenblauwe tinten. Baby’s tot 5 maanden hebben zelfs helemaal geen voorkeur!

Zo simpel is het dus! Geen biologische oorzaak dus, maar gewoon een sterk staaltje reclame. 

interieuradvies blauw en wit kamer1interieuradvies blauw en roze kamer2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb jij niks met roze en blauw en denk je bijvoorbeeld aan de kleur rood voor de kamer van je zoon of dochter? Daarover lees je hier meer. 

Foto 1: projectnursery.com

Foto 2: petitandsmall.com

Foto 3: www.avenuelifestyle.com

 

Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf negen in cijfers: