Design Fauteuil van de maand februari: Lounge Chair Eames

interieuradvies lounge eamesSoms ben je gewoon in 1 klap verliefd. Zo’n moment dat je ergens binnenloopt en je hart een sprongetje maakt, je adem stokt in je keel en je een klein beetje begint te blozen. Je had er al over gehoord, over gelezen en er stiekem al in blaadjes naar zitten loeren. Maar dan ineens, totaal onverwacht, staat hij plotseling recht voor je neus.

Voor een bespreking in Zwolle over dingen die totaal niets met interieuradvies te maken hebben, kwam ik jaren geleden oog in oog te staan met de Lounge Chair van Eames. Als een klein kind begon ik te springen en riep tegen de gastheer: “Owwww, mag ik er aan voelen? Heel even?”. Waarop de man antwoordde: “Je kunt er ook in zitten, zou je gewoon eens moeten doen.”

Ik zag, ik zat, Eames overwon. Wat een droomstoel!

Charles en Ray Eames brachten deze stoel in 1956 op de markt. Voor die tijd was deze stoel revolutionair! En nu nog heeft dit meubel een prachtige tijdloze uitstraling. Het palissander multiplex (of indien gewenst kersen- of walnootfineer) in combinatie met het onderstel van aluminium en de lederen zitting vormen een unieke combinatie. Nog steeds. En niet onbelangrijk: de fauteuil is niet alleen prachtig om te zien, maar zit ook nog eens enorm lekker. En dat is voor een stoel geen overbodige luxe natuurlijk.

Overigens was deze lounge met bijbehorende ottoman een cadeau voor een vriend van het echtpaar Eames; Billy Wilder (de regisseur van onder andere Some Like it Hot en Sunset Blvd.). Gelukkig is het niet bij de productie van die ene stoel gebleven.

Mijn liefde voor deze stoel zit diep. Maar vast niet zo diep als de liefde die Charles en Ray Eames voor elkaar hadden. Over hun leven samen is een documentaire gemaakt; The Architect and The Painter. Een aanrader om eens te kijken. Het echtpaar zag de wereld als een grote speeltuin. Iets wat we allemaal gewoon wat meer zouden moeten doen. Uit spel en experiment kunnen de prachtigste dingen ontstaan. Dat is toch geweldig! 

interieuradvies lounge eames


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf acht in cijfers: