Kleuren

interieuradvies gekleurde bloem
Kleur kun je niet alleen zien. Kleur kun je ook voelen. Kleur is namelijk energie; elektromagnetische straling. Elke kleur is een lichtstraal die bestaat uit energiedeeltjes. Omdat elke kleur zijn eigen golflengte heeft, zien en ervaren we elke kleur anders.  Energiedeeltjes geven warmte af. Rood is dus letterlijk een warme kleur. Zo zien we niet alleen, maar voelen we de kleuren dus ook.

Kies kleur en maak meer thuis van je huis

Rood: Geeft energie en staat voor passie, energie en intimiteit. Wist je dat rood de eetlust verhoogd? Heel geschikt voor eetkamer, keuken of restaurant dus. Rood is dominant en kan daardoor gaan overheersen.

Blauw: Werkt rustgevend en kalmerend. Blauw is zakelijk en diplomatiek, betrouwbaar. Blauw laat ruimtes groter lijken. (Te veel) blauw kan ook deprimerend werken.

Geel: Geel is vrolijk en optimistisch. Geel is heel geschikt voor ruimtes met weinig licht; de hal, de wc. Geel vraagt om aandacht en is opvallend en alert. Geel is vermoeiend voor de ogen.

Groen: Brengt kalmte en is rustig voor je ogen. Vooral lichtgroen is zeer geschikt voor slaapkamers. Groen stimuleert ook tot bewegen. Groen kan betoverend en rustgevend werken, maar ook deprimerend. Groen associeert met fris, vers en natuurlijk. Groen is de kleur voor hoop en vrede.

Oranje: Vriendelijke kleur. Grappig, vrolijk en spontaan. Oranje nodigt uit tot actie, tot doen. Te veel oranje kan ook zorgen voor energieverlies. Oranje is dynamisch en geeft kracht. Oranje straalt vertrouwen uit en stimuleert creativiteit.

Paars: Vrouwelijk, passioneel en gevoelig. Paars is een kleur gericht op emoties. Paars is mysterieus en spiritueel, dramatisch en elegant. Paars wordt warmer in een ruimte met veel licht. Op zoek naar nieuwe ideeën? Paars vergroot je creativiteit!

Roze: Vrouwelijkheid en romantiek. Zacht, zoet en zorgzaam. Roze staat voor lef. Roze is bovendien idealistisch en zorgt voor orde. Roze is meisjesachtig (zuurstokroze), maar is ook stoer (vaal roze in combinatie met bruin, grijs of zwart). Roze werkt kalmerend en is lief en vriendelijk.

Turkoois: Inventief, enthousiast en speels. Turkoois werkt inspirerend. Turkoois is helder en open en geeft een gevoel van vrijheid. Turkoois kan echter ook koel en afstandelijk werken.

Zwart: Chique en dramatisch. Gedistingeerd. Zwart is ook elegant en sterk. Spannend, maar ook tijdloos. Zwart laat vormen goed tot hun recht komen en combineert met alle andere kleuren. Zwart staat voor orde, rechtlijnigheid en autoriteit.

Wit: Open en gevoelig. Rein en puur. Wit laat ruimte voor heel veel mogelijkheden. Wit is onschuldig en zuiver. Wit staat echter ook voor angst en leegte. Wit geeft andere kleuren de ruimte om op te vallen.

Grijs: Zakelijk en objectief. Betrouwbaar en intelligent. Grijs is neutraal en voorzichtig. Grijs kan saai zijn, maar ook chique en stijlvol. Grijs biedt rust en geeft andere kleuren de ruimte om te stralen. Grijs is praktisch en tijdloos.

Bruin: Veiligheid en warmte. Elegant en verfijnd. Bruin straalt tevredenheid uit. Bruin is onopvallend en nederig. Bruin straalt vertrouwen uit, maar ook vitaliteit. Bruin kan echter ook saai en voor de hand liggend zijn.


Wat zijn er toch veel mooie kleuren he? Als interieuradviseur en interieurstylist is het telkens weer een uitdaging om de juiste kleur(tonen) te vinden voor mijn klanten. Kleur is zo persoonlijk en smaakgevoelig. En als het goed gekozen is, dus zo vreselijk jou!

Heb jij moeite met het combineren van kleuren? Deze twee handige kleurengidsen zijn dan zeker een uitkomst. Er staan honderden kleurschema's in waar je inspiratie uit kunt halen. Bovendien geven ze nuttige informatie over de effecten van kleuren in je interieur. 

Wat is jouw droomkleur? Leuk als je dat hieronder in een reactie laat weten! 

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Laat een bericht achter - aantal berichten: 1Guido
Leuk om te lezen hoeveel overlap er is met het kiezen van kleuren voor een website. Ik schreef er ook al een keer een blog over, ook over de verschillen tussen cmyk en rgb. Het kiezen van kleuren voor een scherm of voor drukwerk daar zit nogal een beetje verschil in.
26-05-17 | 08:03
Laat een bericht achter

Schrijf negen in cijfers: