Kenmerken vintage inrichting

interieuradvies vintage inrichting 5
Een vintage inrichting, wat is dat nou precies? De termen vintage en retro worden veel door elkaar gebruikt. Toch zit er wel degelijk verschil in. Kort door de bocht kun je stellen dat wanneer er nieuwe producten worden gemaakt voorzien van een ‘oude look’ je spreekt over retro. Vintage is het hergebruiken van oude spullen. Wil je meer weten over het verschil tussen vintage en retro, lees dan vooral ook dit blog

Vintage is dus echt oud, retro is nieuw met een oud jasje. Maar hoe vertaal je dat nou naar een vintage interieur?

Kenmerken vintage inrichting

Kenmerkend voor een vintage inrichting is de juiste combinatie van oud en nieuw. Oude meubels en accessoires worden opgeknapt en krijgen eventueel een nieuwe functie. Denk bijvoorbeeld aan een oude gymzaalbank die nu als dressoir wordt gebruikt. Zorg wel voor de juiste dosering van oud en nieuw samen. En; denk goed na over het verschil tussen oud en uniek. Want dat iets tweedehands is, wil niet zeggen dat het ook vintage is (zie ook: verschil vintage en retro).

Welke kleuren vintage inrichting? 

Als je gaat voor een vintage interieur kies dan voor de kleuren wit en bruin. Vaak worden deze kleuren in een vintage interieur aangevuld met bepaalde kleuraccenten. Kenmerkende ‘vintagekleuren’ zijn mosgroen en olijfgroen, maar bijvoorbeeld ook ijsblauw. Tegenwoordig zie je ook steeds meer okergeel en oranje terugkomen.

Welke vormen in een vintage inrichting?

Ook wat betreft vormen zijn er bepaalde 'typisch vintage kenmerken'. Denk aan geometrische vormen en opvallende bloemmotieven. Ook de booglamp en de driepotige tafel zijn een goed voorbeeld van de vormen in een vintage interieur. En wat dacht je van die schuine pootjes onder bijvoorbeeld een dressoir of tv-meubel. 

interieuradvies vintage inrichting 3interieuradvies vintage inrichting 2interieuradvies vintage inrichting 1

 

 

 

 

 

 

 


 


Hoe voelt vintage?

Naast kleur en vorm is ook je materiaalkeuze van belang. Kenmerkend voor een vintage inrichting is het gebruik van behang. Uiteraard met de eerder genoemde vormen en motieven. Verder kies je voor vooral pure materialen; hout, kant, staal en wol.

De kunst bij het creëren van een vintage woonomgeving is vooral goed te doseren. Als je alleen maar oude, vintage meubelen in je woning zet, wordt je huis een museum. Vind een goede balans tussen oud en nieuw. Plaats bijvoorbeeld oude stoelen om je strakke, moderne tafel. Of zet naast je designfauteuil een oude schemerlamp.

Veel plezier met je zoektocht naar verborgen schatten. Op internet is heel veel te vinden. Maar loop ook eens binnen bij een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Voor mij het ideale dagje uit…. 

Waar vond jij je mooiste vintage aanwinst? Leuk als je het in een reactie hieronder laat weten! 

Foto 1: http://www.lonny.com, Foto 2: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com, Foto 3: http://www.cahkeb.com Foto 4: http://www.desiretodecorate.com

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf zeven in cijfers: