Gehaakte mandala in een moebe lijst

interieuradvies Mandala aan de muur MOEBE frame 2Door: Karlien Plezier

Mandala’s haken: leuk om te doen, rustgevend en het levert ook nog eens een creatief resultaat op. Maar ja, wat doe je vervolgens met dat gezellige haaksel? Je kunt er een kussen van maken of het als tafelaankleding gebruiken. Wist je dat je er op een simpele manier ook een heel hip wandaccessoire van kan maken? Door de mandala in een lijst te presenteren, wordt het ineens een heus kunstwerkje. Stem je de kleuren van de lijst en je garen af op je interieur, dan geeft het je huis meteen een persoonlijk tintje.

MOEBE lijst
De keuze voor een mooie lijst is groot, zeker als je online gaat snuffelen. Ik stuitte op een wel heel bijzonder exemplaar: een lijst waar je doorheen kunt kijken, omdat deze bestaat uit twee plexiglazen platen die door de lijstdelen en een rubberen band eromheen bij elkaar gehouden worden. De lijst is van MOEBE, een Deens designersteam dat ervoor kiest zo puur mogelijke ontwerpen te maken. Op dit moment is de MOEBE lijst in opkomst en wordt deze gebruikt om allerlei platte voorwerpen te omlijsten. Denk aan: gedroogde bloemen, mooie bladeren, kaartjes en posters. En vanaf nu dus ook: gehaakte mandala’s.

Wat heb je nodig?
Om jouw eigen “mandala aan de muur” te maken heb je het volgende nodig:

  • Garen (katoen), haaknaald en schaartje om een mandala te maken. Houdt bij het kiezen van kleuren rekening met de kleuren uit je interieur. Je kan gaan voor meerdere kleuren, met bijvoorbeeld één accentkleur of een ton-sur-ton palet. Of kies je voor de eenvoud van één kleur die terugkomt in de rest van je huis? Ben je minder creatief? Dan kan je ook een gehaakt kleedje van bijvoorbeeld een rommelmarkt of kringloopwinkel gebruiken. Eventueel kan je deze met textielverf de gewenste kleur geven.
  • Een mandala haakpatroon; deze vind je online of in boeken met mandala-haakpatronen. Op mijn Pinterestbord ‘CROCHET – Mandala’s’ heb ik een aantal voorbeelden staan. (link onderaan dit blog)
  • Een lijst: kies voor een doorzichtige lijst voor een zwevend effect, zoals ik deed, of ga voor een lijst met afgesloten achterzijde. Je kunt er dan voor kiezen een gekleurd vel papier of behang als achtergrond te gebruiken.
     

De toffe Moebe lijsten koop je overigens onder andere gewoon bij bol.com


Hoe maak je het?

interieuradvies Mandala aan de muur MOEBE frame 4Haak of koop eerst je mandala. Zorg dat de doorsnede van je mandala kleiner is dan de binnenrand van je lijst. Voor het meest luchtige resultaat laat je straks een paar centimeter afstand tussen je lijst en je haakwerk.

Plaats vervolgens jouw haaksel in de lijst, eventueel voorzien van een gekleurd vel papier of behang als achtergrond. Nu is je kunstwerk klaar om neer te zetten of op te hangen!

Geïnspireerd geraakt, maar heb je hulp nodig bij het kiezen van kleuren? Volg mij op Pinterest of Instagram voor meer kleurinspiratie!

Instagram.com/karlienpleizier, Pinterest.com/karlienpleizier

interieuradvies Mandala aan de muur MOEBE frame 5

En? Wat ga jij voor moois maken? Ik vind het uiteraard heel leuk als je hieronder een reactie achterlaat. 

BewarenBewaren


Laat een bericht achter - aantal berichten: 1Mirjan
Hoi Karlien,

Wat een ontzettend leuk idee! Dat ga ik vast nog eens maken.

13-09-17 | 08:56
Laat een bericht achter

Schrijf tien in cijfers: