Een vaas als eyecatcher in je interieur

interieuradvies vaas startfotoDoor: Hester Catau 

Vazen zijn natuurlijk praktisch in huis om mooie bloemen in tentoon te stellen. Ze kunnen in veel materialen en in diverse tinten en vormen als troon voor de bloemen. Je kunt kiezen voor een neutrale kleur en een standaard materiaalkeuze. Of je kunt voor een uitgesproken vaas kiezen. En natuurlijk alles daar tussenin.  Qua motief, patronen of afwerking maak je met een vaas een statement dat bijdraagt aan het boeket dat je erin zet of als los sierobject zonder bloemen in huis.

Soorten en maten vazen
Nu zijn er door de jaren heen natuurlijk heel veel verschillende en diverse variaties geweest qua motieven en patronen bij vazen in het glaswerk/ het kristal of de keramiek zelf of de bedrukkingen of beschilderingen hiervan. Sommige zijn tijdloos, andere zijn meer gedateerd. Maar dit is juist ook weer het leuke ervan; Net dat ene uitgesproken retro vaasje in huis. Of vaasjes die in je oma’s huis zouden kunnen staan, maar die toch een bepaalde romantiek en rust uitstralen.  Maar ook dat mooie gekoesterde erfstuk of juist dat moderne abstracte vaasje. Er zijn zoveel soorten en maten dat er altijd wel iets te vinden is dat bij jou past! 

Kristallen vazen
In kristallen vazen zie je zo mooi de vormen; de driehoekjes, ruitjes, lijnen en verfijnde afwerking. (Al zie je tegenwoordig ook veel kwantitatieve namaak). De “echte” daar zitten echte pareltjes tussen en deze zijn meestal te vinden in de kringloop of in een antiekwinkel. Let hierbij alleen wel goed op kleine beschadigingen als je je vazen daar haalt. Momenteel zie je trouwens ook veel grafische vormen in keramiek/ stenen vaasjes verwerkt. Meer tips over het zoeken naar tweedehands vondsten? In dit blog lees je nog meer tips voor het kopen van tweedehands spullen. 

Vaas kiezen en kopeninterieuradvies Vaas ey-cather foto 1- 72 dpi- Hester Catau
Let trouwens bij nieuwe vazen ook de afwerking. Bij alles wat breekbaar is natuurlijk. Bij de leuke winkeltjes waar je hebbedingen haalt voor een voordelig prijsje is het altijd slim om te bekijken welk vaasje of ander product kwalitatief het beste is afgewerkt, want dit kan nog wel eens flink verschillen. Je wil natuurlijk wel waar voor je geld. Dit geldt overigens ook voor handgemaakte vazen van keramiek. Zo moest ik laatst een keuze maken uit gestreepte guitig vormgegeven vazen. Deze paste perfect bij de persoon in kwestie, maar de keuze was lastig, want op alle vazen waren de lijnen verschillend. Hier is het dan weer leuk dat elke vaas hierdoor toch een eigen soort karakter krijgt. Bij veel verschil in afwerking kies je natuurlijk voor de vaas die het beste bij jou of diegene waaraan je hem geeft past.

Je kan natuurlijk juist vazen kiezen die passen bij je interieur. Of juist niet als contrast.  Doe vooral waar je zin in hebt. Wat jij wilt, jouw keuze. Het leuke van uitgesproken vazen is dat ze ook leuk als eyecatcher zijn als er geen bloemen in staan. Sommige vazen komen misschien zelfs nog wel beter tot hun recht zonder bloemen.

Kortom. Wil je een statement maken in je interieur met of misschien zelf zonder bloemen: kies voor een gewaagde, uitgesproken vaas. 

Wat is jouw lievelingsvaas (van dit moment)? Ik hoor het graag!

Foto 1: vaas-tastisch.marktplaza.nl, Foto 2: Hester Catau

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf twaalf in cijfers: