Drie basistips; inrichten van je huis

interieuradvies unsplash persoonlijk interieur2Een interieur moet niet alleen praktisch zijn. Het moet vooral ook de persoonlijkheid laten zien van de mensen die erin wonen. Want jouw huis is pas echt jouw thuis als jij je er in herkent, je er prettig in voelt en er echt thuiskomt.

En jij niet alleen; ook de mensen met wie je je huis mag delen.

Voordat je aan de slag gaat met schilderen en herinrichten; neem eens goed de tijd om te bedenken met wie je je huis deelt en hoe jullie samen leven. Blader door tijdschriften, zoek op internet, lees blogs (van Studio Loenz) ter inspiratie. Maar vooral; verzamel dingen die je al hebt die je aanspreken. Wat is het dat je aantrekt? Is het de vorm, de kleur, het materiaal?

Vaak geven juist de kleine dingen die je al hebt een duidelijk beeld van de sfeer die je je inrichting wilt geven. En zo maak je meteen een goed doordacht begin bij het restylen van jouw huis.

Drie belangrijke basisprincipes

Als je deze drie belangrijke basisprincipes hanteert bij het herinrichten van jouw huis heb je gegarandeerd succes.

1. Functie

Interieurstyling is meer dan alleen maar zorgen dat de inrichting er leuk uitziet. Styling is er voor zorgen dat iedereen zich echt thuis voelt. Het is ‘zorgen dat het geheel bij jou klopt.”
Denk daarom bij het inrichten goed na over de functie van de ruimte, maar ook over de functie van je meubels. En daarbij ook over bijvoorbeeld de functie van je verlichting. Heb je direct licht nodig, omdat je in die hoek wilt lezen? Of moet de gehele ruimte verlicht worden zodra je binnenstapt?

Elk onderdeel in je interieur heeft een eigen functie, een reden om er te zijn eigenlijk. Bepaal voor al die elementen wat hun functie is en hoe zwaar ze meetellen in het geheel. Is je bank een hoofdrolspeler of juist je keukentafel? Of wil je dat dat ene kastje opvallend is in het geheel?

interieuradvies unspalsh persoonlijk interieur 3

Soms wil je misschien kiezen voor meubels of ruimtes met meerdere functies. Daarover lees je meer in dit blog.

2. Persoonlijkheid

Natuurlijk wil je graag dat jouw interieur jouw persoonlijkheid uitstraalt. Hier zijn een paar tips:

Accessoires: met kleine details kun je jouw persoonlijkheid juist heel mooi naar voren brengen. En met accessoires bedoel ik dan niet alleen vazen en kaarsen. Ook schilderijen, beelden en bijvoorbeeld kussens kunnen als accessoire dienen. Blijf voor het grootste deel binnen je thema en soms juist net even niet. Voor de spanning, inderdaad.

Humor: Een interieur zonder humor, is vlak en saai. Voeg grappige accenten toe die verfrissend werken. Tenzij je jezelf natuurlijk een saaie drol vindt; dan niet.

Onverwachte dingen: Jouw persoonlijkheid laat je het beste zien door net even buiten de lijntjes te kleuren. Durf elementen toe te voegen die niet zo voor de hand liggen. Het geeft je interieur gegarandeerd dat extra laagje eigenheid.

Persoonlijk vind ik dit wolkje een leuke knipoog naar het standaard hippe krijtbord. En hoe leuk is deze stoffen roze vriend in plaats van het hertengewei waar ik toch altijd een beetje kriebelig van word. 

interieuradvies denkwolkinterieuradvies roze hert

 

 

 

 

 

 

3. Sfeer

De sfeer (of misschien zelfs het gevoel) van een ruimte wordt bepaald door de keuze in kleur, stijl van meubels, texturen, patronen en je keuze in accessoires (soort en hoeveelheid). Bij het creëren van de juiste sfeer komen een heleboel keuzes kijken. interieuradvies ton sur ton sfeer persoonlijkKijk goed naar de items die je verzameld hebt in huis en bepaal of je ‘een thema’ kunt vinden dat ze verbindt. Niet dat je meteen een themakamer moet gaan maken, maar zo heb je een kapstok van waaruit je verder kunt werken. Bijvoorbeeld een kleuren-thema. 
Waarschijnlijk hebben je favoriete items een overlap in kleur. Of ze passen in kleuren goed bij elkaar.
Kort-door-de-bocht gezegd kun je als uitgangspunt drie kleuren nemen: een dominante kleurtoon (voor muren en grotere oppervlaktes), een tweede kleur (terug te vinden in stoffen en accessoires) en een accentkleur (her en der gebruikt voor een beetje extra spanning in het geheel). 

(meer informatie over kleuren vind je in dit blog)

Voor nog meer spanning in het geheel kies je liefst voor verschillende texturen. Blijf binnen je thema, maar wissel wel af in soorten materialen. Dit geeft het geheel nog meer ‘diepte’. 

Succes met het creëren van jouw eigen persoonlijke interieur. Hoe geef jij jouw huis dat eigen sfeertje? 

Foto 1: Jason Briscoe on Unsplash, Foto 2: Adam Wilson on Unsplash, Foto 3: www.yayinteriors.co.uk

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf vijftien in cijfers: