Blikkentik

Door: grafisch vormgeefster Hester Catainterieuradvies blikken hester2u

Als ik iets leuk vind om te verzamelen voor in mijn interieur dan zijn het wel blikken. Ik heb inmiddels al een vrij grote collectie. Liefkozend noem ik dit mijn “blikkentik”.

Ik weet zeker dat er vast veel meer liefhebbers van blik zijn. Blikken met prachtige, sierlijke, zoete of illustratieve patronen. En blikken met grafische opdrukken en tijdloze logo’s en typografie.

Veel blikken zijn onopvallend of saai, maar als je goed zoekt, kun je soms wel pareltjes vinden. Soms zo goed als nieuw en bruikbaar, soms roestig en alleen decoratief.

De mooiste blikken

Een paar van mijn grafische blikken wil ik voor je uitlichten.

Om te beginnen met een groot ‘chocolaatjes & toffee blik’ van het Engelse merk Quality Street. Met een heerlijk illustratief zoet Engels straatgezicht met koetsjes, mensfiguren in Victoriaanse kledij en roze en zwarte zwierige sierlijke typografie.  Dit blik stond ooit in de klushoek van mijn vader op de zolder van mijn ouderlijk huis. Tot de dag dat ik er beslag op legde, want het was toch zonde als dat blik daar een beetje stond te verstoffen.

Achteraf gezien denk ik dat mijn blikkentik hier begon. Dit blik staat meestal te pronken op mijn kast maar tijdens de kerstdagen zet ik mijn kerstboom hierin. Erg tof en daar zijn dit soort grotere blikken ideaal voor.

En dan mijn Marsblik. Met nostalgische, ouderwetse beelden erop geïllustreerd. Een ode en verwijzing naar hoelang dit merk al bestaat en hoe tijdloos en sterk dit logo is. Dit blik van Mars is een mooi stoer blik.  De kleuren vormen een mooi contrast met het zoete van de snoep. Marsblikken zijn overigens vrij makkelijk te vinden via bijvoorbeeld Marktplaats of in een kringloopwinkel.  

Ook heb ik een klein schattig blikje van Klene’s medicinale maagpepermuntjes. De typografisch is erg aantrekkelijk en oogt modern. De opdruk heeft een prachtige kleur blauw. Ik kreeg dit kleinste en fijnste blikje cadeau van een dierbare oude vriendin. Het komt uit haar persoonlijke verzameling.

Mijn favoriet momenteel is een “Bombers pin-up beer” blikken bierflesje dat ik een paar jaar terug tegenkwam bij de kringloop. In eerste instantie was dit flesje een raadsel voor mij. Ik kon nergens soortgelijke blikken flesjes vinden.  

Na wat grondiger zoeken kan ik je nu meer vertellen! Dit flesje is van aluminium en komt uit een serie van drie pin-up bierflesjes die ter nagedachtenis zijn gemaakt aan de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn vormgegeven op een artistieke manier in de stijl van die tijd inclusief bijpassende type logo’s en met wat tekst en uitleg. Ze werden bij de Engel brauerei in Duitsland gemaakt. Ze werden geïmporteerd in Amerika door Global Specialty Imports of Wilmington en vervolgens door het hele land verspreid. Op elk flesje staat een ander type gevechtsvliegtuig, elke pin-up heeft een eigen titel en op elk flesje staat een opdruk van een leren jasje met een slogan.

Vind je eigen grafische parel!

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze en andere blikken? Ga dan vooral op zoek naar dat perfecte pareltje. Mogelijk heb je thuis of bij familie en vrienden nog verstopte schatten. Of ga elders op zoek om nog meer inhoud, patronen en typografie toe te voegen aan jouw interieur!

interieuradvies blikken Hester

 

 

 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf veertien in cijfers: