Design fauteuil maand juni: Barcelona chair

interieuradvies barcelona chair posterDe Barcelona chair. Met stip de nummer 1 favoriet van mijn man. Hij vindt deze Barcelona stoel van Ludwig Mies van der Rohe vooral mooi vanwege zijn eenvoud. Geen poespas, geen opsmuk. “Gewoon een mooie, eenvoudige stoel, die toch heel veel klasse uitstraalt.”

Niet doorvertellen hoor, maar stiekem vind ik dat ook van mijn man: gewoon lekker zichzelf, zonder overdreven gedoe, maar wel heel stijlvol. Maar dat terzijde natuurlijk.

Barcelona chair geschiedenis
De Barcelona chair en bijpassende voetenbank werden door architect Van der Rohe en zijn partner interieurontwerpster Lilly Reich in 1929 ontworpen voor het Duitse paviljoen van de Wereldtentoonstelling. Destijds gehouden in, je raadt het al, Barcelona. 

De eenvoud die mijn man er zo mooi aan vindt, staat symbool voor het werk van deze ontwerper: less is more. Iets wat ook ikzelf in mijn ontwerpen vaak als uitgangspunt neem. Pure vormen en materialen zijn vaak zoveel krachtiger dan heel veel schreeuwende dingen samen.

Aan de kruisvorm van de roestvrijstalen poten is te zien waar het ontwerp van de Barcelona chair op gebaseerd is; een simpele vouwstoel. De oorspronkelijk uitvoering voor de tentoonstelling was in wit geitenleer, maar tegenwoordig is de Barcelona in allerlei kleuren verkrijgbaar onder licentie van Knoll International. Ben je van plan er eentje aan te schaffen? Check dan even of er een ingegraveerde handtekening van Van der Rohe in staat en het logo van fabrikant Knoll. En haal 6000 tot 8000 euro van je rekening (daar heb je dan wel ook een voetenbank bij hoor!) Dit torenhoge prijskaartje hangt eraan vanwege de uren handwerk die erin gaan zitten. Elk stukje leer wordt apart gesneden en verwerkt. De stoel is dan ook vrijwel nergens op voorraad te vinden. 

Barcelona chair kopen
Mijn man is vandaag jarig, maar een Barcelona chair heb ik hem maar niet gegeven. Hij kreeg geheel volgens zijn stijl een wat eenvoudiger cadeau. Wil jij nou wel graag iemand (of jezelf) verrassen met een Barcelona Chair en heb je daar geen duizenden euro’s voor op de plank liggen? Er worden heel veel gelijkende stoelen gemaakt. Soms heel erg hetzelfde, soms wat meer een afgeleide van. Zo wordt de stoel die oorspronkelijk bedoeld was voor de Spaanse koning iets betaalbaarder. Kun je toch nog zitten als een vorst. Al leent de Proust fauteuil zich daar wellicht nog veel meer voor. 

interieuradvies barcelona chair 2 kopie gespiegeldinterieuradvies barcelona chair 3interieuradvies barcelona chair 1

 

 

 

 

 

 

Ik kan je echter wel verzekeren dat je op zo’n replica Barcelona chair minder lekker zit dan op de originele schuimrubberen kussens van Italiaans anilineleer.  Maar hoe erg dat is, bepaal (en betaal) je natuurlijk nog altijd zelf. En voor 1000 euro kun je nog steeds heerlijk zitten hoor.

Wat is eigenlijk jouw favoriete design klassieker? Ook deze Barcelona chair? Of ga jij voor de fraai gevormde Panton, de comfortabele Egg chair of leg je jouw voeten liever op de voetenbank van de Lounge chair van Eames?

Ik ben heel benieuwd naar jouw lievelingsstoel. Laat je het in een reactie even weten?

Poster via: blog.vastudc.com
Alle foto's via Knoll: www.knoll.com/product/barcelona-chair 

 

BewarenBewaren


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf zeven in cijfers: