Afmetingen meubels: De menselijke maat

interieuradvies afmetingen meubels 1
Door: Marije Willemse-Vliegenthart

Afmetingen van meubels worden niet zomaar verzonnen. Heb je er weleens over nagedacht waarom jouw aanrechtblad zo hoog is, je stoel zo diep is, de deurklink zo hoog is en je voordeur naar binnen draait? Er gaat een hele wetenschap schuil achter gekozen afmetingen van meubels en bij het ontwerpen van gebouwen en inrichtingen.

Deze afmetingen van onder andere meubels zijn afgeleid van de afmetingen van het menselijk lichaam. Dit zijn de ‘optimale gebruiksmaten’ afgestemd op jouw lichaamslengte en -breedte die nodig zijn om comfortabel te kunnen wonen. Ze houden rekening met de ruimte die wij nodig hebben om prettig te kunnen wonen, bewegen en ons fijn te voelen in onze woonomgeving. 

Een goed indelingsadvies is niet alleen mooi, maar houdt dus ook rekening met jouw ‘menselijke maat’.

Een passend interieuradvies
Hierbij kun je denken aan de ruimte voor het looppad om de eettafel; ook als er iemand zit wil je daar gewoon omheen kunnen lopen. De werkhoogte van een aanrechtblad; niet iedereen is even lang. De afstand van de salontafel tot de bank; je wil graag je drinken makkelijk neer kunnen zetten. In een zithoek moet er oogcontact mogelijk zijn, anders voelt het al snel onpersoonlijk en ongezellig. Of wat dacht je van de ruimte die nodig is om je af te drogen na het baden. Zo kan ik nog honderd-en-een voorbeelden opnoemen van afstanden en maten waar je rekening mee kunt houden op een plattegrond voor een goed en passend indelingsadvies.

Natuurlijk heeft de menselijke maat ook invloed op de keuze van de afmetingen van je meubels. Zo zijn stoelen gelukkig in diverse hoogte- en dieptematen verkrijgbaar. Een stoel kan nog zo mooi zijn, het zou jammer zijn als deze niet lekker zit.

interieuradvies afmetingen meubels6

De mens is maatgevend
Deze minimale gebruiksmaten om je prettig te voelen in je omgeving dragen allemaal bij aan je woonervaring. Jij bent ‘maatgevend’. Hoe mooi alles er ook uitziet, het moet prettig en leefbaar zijn. Architectuur is er voor ons en niet andersom!

interieuradvies afmetingen meubels 3
Dit was een introductie in de menselijke maat. De komende tijd ga ik meer artikelen schrijven toegespitst op specifieke ruimten of gedeelten in je woning zoals de eethoek, woonkamer, badkamer en keuken.

Wil je meer weten over de menselijke maat? In het boek ‘De Menselijke Maat’, geschreven door prof. ir. A.J.H. Haak kun je er meer over lezen. Een superpraktisch boekje dat je helpt de juiste keuzes te kunnen maken voor de afmetingen van je meubels. Leuk, leerzaam en enorm handig dus!

Heb jij weleens een enorme miskoop gedaan, omdat je niet goed had nagedacht over de afmetingen van je meubels? Laat jouw miskoopverhaal dan hieronder achter.

Foto 1: Plattegrond ontwerp Studio Loenz, Foto 2: http://interiors-ru.livejournal.com/, Foto 3: afkomstig uit het boek "De Menselijke Maat". 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf zes in cijfers: