7x geen verkoopstyling

interieuradvies treeRegelmatig help ik mensen met het restyling van hun woning voor de verkoop. Dat vereist een andere aanpak dan wanneer je een huis inricht naar je eigen smaak. Het gaat er niet om dat je een zo mooi mogelijke inrichting laat zien. Het gaat erom dat je het huis, het object zoveel mogelijk toont. Dat vraagt om bijvoorbeeld bepaalde opstellings- en kleurkeuzes die je bij interieurstyling juist niet zou maken. En daarvoor moet je met een andere blik naar de inrichting kijken. Toch zijn er altijd eigenwijsjes die vinden dat dat voor hun huis niet nodig is.

 

Maar stel, je gaat je auto verkopen. Wat doe je dan? Je wast hem, zuigt hem uit, geeft hem nog een onderhoudsbeurt, maakt er mooie foto’s van en maakt reclame. Toch? Of zet je hem vol stof, papiertjes, lege flesjes en met haperende motor langs de weg? En met wat onscherpe foto’s op een verkoopsite?

Nee he?

Waarom zou je dit met je woning dan wel doen?!  De zeven meest gehoorde bezwaren tijdens mijn werk als verkoopstylist:

1. Het kost te veel geld

Je huis verkoopklaar maken is vele malen goedkoper dan zakken in prijs. En wat dacht je van alle maanden die je extra hypotheek betaalt, omdat je huis niet verkocht wordt. Bovendien, een woning die helemaal af en goed verkoopklaar gemaakt is, kan wellicht ook voor een betere prijs op de markt worden gezet.

2. We kunnen ons huis niet verkoopstylen, want we wonen er nog in

Een veelgehoorde misvatting is dat verkoopstyling alleen kan bij woningen die leeg staan. Niks van waar. Een goede verkoopstylist verstaat haar vak en kan jouw woning zo restylen voor de verkoop dat het voor jou nog steeds bewoonbaar is.

3. We kunnen zelf wel de rommel opruimen en alles schoonmaken

Mooi! Dan is stap 1 vast gezet. Maar alleen daarmee ben je er nog niet. Want wat jij geen rommel vindt, vindt een ander rotzooi. En hoe benadruk je de pluspunten van je woning, houd je rekening met focuspunten, voeg je sfeer toe die neutraal is, maar wel zintuigen prikkelt en houdt je rekening met zichtlijnen?

4. Ons huis is ingericht door een professionele interieurstylist

Top! Dan weet je zeker dat jouw interieur helemaal naar jouw smaak is. Maar is het ook de smaak van kijkers en kopers? En daarbij: je wilt toch je huis verkopen en niet je interieur? Verkoopstyling laat niet jouw interieur stralen, maar jouw huis.

5. We hebben in het verleden nog nooit ons huis laten stylen voor de verkoop

Klopt. Er was eens een tijd waarin je al een handvol potentiële kopers had als je alleen al op een feestje vertelde dat je huis in de verkoop ging. Die tijd is echt voorbij. Kopers zijn enorm kieskeurig en waarom ook niet. Er staan heel veel huizen te koop. Zet je huis daarom in de spotlights.

6. We hebben er geen zin in om het behang eraf te halen/de muur te schilderen/ gebreken aan te pakken/enz

Niet? Je kijker ook niet. En als je al geïnteresseerden hebt die nog willen en kunnen klussen, maken ze van alles wat nog gebeuren moet een lijstje. En de prijs gaat per klusje maal twee of drie. En die prijs trekken ze van jouw verkoopprijs af. Zonde toch.

7. We willen eerst de markt testen voordat we geld uitgeven aan een goede verkooppresentatie.

Hoe lang wil je dat doen dan? En daarna? Zakken in prijs?

Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk. Maar alle potentiële kopers van voor je testperiode hebben jouw woning allang van hun lijstje geschrapt. Die zijn al verder met hun stappen en hun keuzes. En jij bent dus te laat.

Naast deze redenen zijn er nog duizenden te bedenken waarom je je huis vooral niet moet laten restylen voor de verkoop. De grootste denkfout die daarbij wordt gemaakt is dat je verkoophuis nog steeds jouw huis is. Dat is niet waar. Zodra jij een ‘te koop’-bord op je raam hangt, is jouw woning een product geworden. Een product dat verkocht moet worden.

Daarom is er maar één reden om wel voor verkoopstyling te kiezen: om je huis te verkopen in zo kort mogelijke tijd tegen een zo hoog mogelijke prijs. Want zeg eens eerlijk: wil je je huis te koop hebben staan of wil je het verkopen?

Wil tips en trucs voor de verkoopstyling van jouw woning? Vraag dan mijn gratis e-book Verkoopstyling aan

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf tien in cijfers: