7 tips bij het kopen van een eethoek

interieuradvies foto1- 7 tips voor een ideale eethoekDoor Marije Willemse-Vliegenthart

Hoe kom je tot jouw ideale eethoek? Een plek waar je lekker kunt tafelen met vrienden en familie, werken als het nodig is, of misschien wel spelletjes kunt spelen, huiswerk maken, tekenen of knutselen?

Tip 1: Maak een wensenlijstje

Geprioriteerd, waarbij je rekening houdt met je woonwensen en activiteiten in de eethoek. Ontwerpers noemen dit ook wel het Programma van Eisen.

Om jouw wensen en behoeften te verduidelijken kun je jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen: Wat is voor jou belangrijk om aan de eettafel te kunnen doen? Wordt de tafel alleen gebruikt om aan te eten of ook voor andere activiteiten zoals werk? Dan kunnen opbergruimte, goede verlichting en een stopcontact in de buurt nodig zijn. Met hoeveel mensen zit je dagelijks aan tafel en kan dit ook variëren zoals tijdens een etentje? Is privacy belangrijk en hoe zit het met het uitzicht? Wil je graag een flexibele opstelling aangepast aan de zomer en winter, dus in de zomer meer op de tuin gericht misschien wel met openslaande deuren of in de winter naar de open haard?

Tip 2: Kijk kritisch naar de beschikbare ruimte

Maak een plattegrond met de afmetingen van de ruimte. Moet je rekening houden met de hoogte van het plafond? Hoe is de ligging ten opzichte van de keuken? Waar loop je langs? Wat is de positie van ramen en deuren en welke kant draaien deze op? Hoe zit het met het lichtpunt en stopcontacten?

Tip 3: Houd bij de indeling rekening met de menselijke maat

De menselijke maat is belangrijk voor jouw wooncomfort. Deze afmetingen houden rekening met de ruimte die jij nodig hebt om prettig te kunnen zitten, bewegen, eten, werken etc. aan jouw eettafel. 

interieuradvies plaatje 3- 7 tips voor een ideale eethoekinterieuradvies plaatje 2- 7 tips voor een ideale eethoek
Tip 4: Houd rekening met de looppaden en looproutes

Zorg dat de looproute van de keuken naar de eettafel logisch is en zonder obstakels.

Tip 5: Zorg dat de gekozen meubels in verhouding zijn met de ruimte

Je kunt ook spelen met de vorm. Leent de ruimte zich voor een mooie ronde tafel of juist voor een rechthoekige, ovale of vierkante tafel?

Tip 6: Ga proefzitten

Kun je er wel lang aan tafelen of werken? Zijn de hoogte, breedte en diepte geschikt voor jouw lichaamsmaten? Of die van je partner? En past de stoel inclusief armleuning onder de tafel? Zit je niet met een knie tegen de tafelpoot? Proefzitten voor aankoop is een echte must!

interieuradvies foto 5- 7 tips voor een ideale eethoekinterieuradvies foto 4- 7 tips voor een ideale eethoekinterieuradvies foto 6- 7 tips voor een ideale eethoekTip 7: Zorg dat de sterkte van je verlichting flexibel is

Wanneer deze dimbaar is, kun je de verlichting aanpassen aan de sfeer en activiteit. Werkverlichting heeft andere eisen dan verlichting tijdens het (avond)eten.

Ik hoop dat ik je met deze tips heb kunnen helpen een ideale eethoek te creëren. Heb je na het lezen nog vragen voor/over jouw eethoek? Mijn gegevens vind je hier.  

Waar loop jij tegenaan bij het zoeken naar de juiste eethoek? Zet het in een reactie!

Foto 1: https://www.domain.com.au, Afbeeldingen 2 en 3: Getekend door Marije Willemse met behulp van informatie en maten uit het boek 'De Menselijke maat' van prof. ir. A.J.H. Haak, Foto 4: http://www.linkdeco.com, Foto 5: http://www.linkdeco.com, Foto 6, https://www.bloglovin.com 

BewarenBewaren


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf twaalf in cijfers: