5 tips bij zoeken naar 2dehands schatten

interieuradvies tweedehands spullen1Door: Megan Geurts

Een van mijn favoriete bezigheden is het afstruinen van een tweedehands winkel. Mijn huis staat vol met tweedehands goed. Van een legerkist als salontafel, een gymbank in de hal tot antieke Franse café lampen boven mijn eettafel. Het geeft mijn interieur net dat beetje extra sfeer, eigenheid en een verhaal.

Ik vind het heerlijk om rond te snuffelen in tweedehands winkels. Het fascineert me wat mensen ooit gehad hebben, hoe de ‘’goede oude tijd’’ eruit zag qua meubelwaar en het is altijd een verrassing waar ik mee thuis kom…

Ik krijg vaak complimenten van de dingen die ik nu weer in huis heb gesleept. Maar waar vind ik die dan?? Ik ga jullie een vijftal tips geven om jullie daarmee te helpen!

1. Kies je kringloop

Er zijn heel veel soorten kringloopwinkels: die uit een keten, 1000m2 in een loods, de minikringloop in een dorp, de kringloop gerund door gepensioneerde vrijwilligers (mijn favoriet), de handelarenkringloop gerund door mensen die dingen met winst doorverkopen en waar altijd een slechte radiozender op staat en gerookt wordt.

Als je kringlopen nog een beetje een drempel vindt (want oud, vies, muf) dan raad ik je aan om naar een keten te gaan. Daar is het altijd netjes, ruim opgezet en bijvoorbeeld op kleur gesorteerd. Zo kun je snel scannen en het door jou gewenste groene vaasje vinden. interieuradvies tweedehands spullen 4

Ik ben zelf groot fan van kringloopwinkels in gehuchten, want daar vind je vaak spullen die echt nog mooi zijn tegen kleine prijsjes. Bij een keten weten ze wat gewild is en daar prijzen ze ook naar. Zoek op internet naar kringloopwinkels bij jou in de buurt, maar vraag ook zeker rond en let op als je ergens rondrijdt; De beste kringloopwinkels hebben geen site. Kijk verder dan je neus lang is, ook winkels die zich specialiseren in brocante, vlooienmarkten en Marktplaats zijn opties voor het vinden van een tweedehands liefde.

2. Neem de tijd

Ik kringloop eigenlijk alleen op vrije dagen, zodat ik de tijd kan nemen om lekker rond te neuzen in verschillende kringloopwinkels. Ik bezoek er het liefst een stuk of drie achter elkaar, dan zit ik zo lekker in de op-jacht-flow. Als ik haast heb dan registreer ik niet alles wat er te zien is. Een kringloop is een wirwar van spullen, waar je eigenlijk 99% niet van wilt hebben, maar om juist die ene procent te kunnen vinden moet je toch rustig tussen alle prullaria struinen en zoeken. Als je haast hebt zie je de beste dingen over het oog. Bekijk dus alles en neem daar de tijd voor. Kijk onderin de schappen en vergeet niet te kijken naar wat er aan het plafond hangt. Zie ook wat er achteraan een plank staat of wat in een rommeldoos ligt.

interieuradvies tweedehands spullen23. Weet wat je zoekt en kijk door dingen heen

Zoek je een kast, weet dan de maten van de plek waar hij moet komen te staan. Neem een rolmaat mee om te kunnen checken of dat mooie retro kastje bij thuiskomst niet een centimeter te groot blijkt te zijn. Kijk naar vorm en functie.

De buffetkast in mijn vorige huis was echt geen beauty toen hij in de kringloop stond. Probeer de kast je voor te stellen met een ander kleurtje en nieuwe deurknopjes. Haal het los van de omgeving tussen tien andere lelijke kasten, maar zie hem voor je in je eigen interieur.

Als ik weet dat ik op zoek wil gaan naar bijvoorbeeld een bijzettafel, dan maak ik van tevoren een foto van mijn woonkamer. Soms is het moeilijk om een item te visualiseren in jouw huis, met een foto bij de hand is dit ineens een stuk makkelijker en kun je een beter besluit nemen.

Zie je een mooi beeld, maar is het patroon je te druk, bedenk dan dat alles is op te lossen met een bus spuitverf. De vorm gaat boven het huidige, vaak oubollige uiterlijk. Een zilveren kandelaar spuit je zo zwart, goud of wit, zodat het wél in jouw inrichting past. Ook kun je het item natuurlijk verbouwen tot iets heel anders…

4. Stel eisen

Bepaal wat voor jou belangrijk is. Hoe leuk het ook is om iets een tweede leven te geven, ik stel wel bepaalde eisen aan een tweedehands vondst. Zo koop ik niets dat beschadigd is, vooral bij porselein en glaswerk is dit een pré. Ik draai alles drie keer om en voel langs de randjes om te kijken of er niet stiekem een stukje uit is.

Spullen in een kringloopwinkel kunnen stoffig of wat vies zijn. Probeer altijd in de winkel of een vlekje eraf te boenen is. Bij vondsten waarvan ik weet dat een tweede keer zich niet voor gaat doen neem ik een kleine beschadiging soms voor lief. Ook een eis is dat ik er meteen een plekje voor kan verzinnen in huis of bereid ben er een plek voor vrij te maken en dus iets anders weg te doen.

interieuradvies tweedehands spullen 3 Daarnaast vraag ik me altijd af of ik de vraagprijs het waard is, zou ik dit ook betalen als er 20 van stonden in 'gewone winkel'? Koop niet alleen omdat het goedkoop is. Soms check ik een merkje op mijn telefoon om zeker te weten dat de kringloop het bij het goede eind heeft wanneer ze een vaasje hoger prijzen dan gemiddeld. Ik weiger te veel te betalen voor spullen die tweede- (of vierde) hands zijn.

5. Bij twijfel; doen!

Bij twijfel niet doen, is mijn regel bij normale winkels. Dat shirtje blijft wel liggen en als ik er over een week nog over denk koop ik het alsnog. Bij een kringloopwinkel krijg je geen tweede kans. En dus raad ik aan: bij twijfel, toch doen! Ik heb vaak besloten iets niet mee te nemen omdat ik er bijvoorbeeld geen plekje in huis voor kon verzinnen. Maar bleef het toch door mijn hoofd spoken en bij een tweede bezoekje is het dan áltijd verkocht. Dan heb ik spijt, waar ik wel overheen kom, maar toch blijf je vanaf dan maar op zoek gaan naar een vergelijkbaar item. Ja, natuurlijk koop ik ook weleens dingen die ik toch niet blijk te gebruiken, maar dan gaan ze gewoon weer terug naar de kringloop.

In welke tweedehands winkel vond jij je mooiste vondst? Laat je het hieronder even weten? Tof! 

BewarenBewaren


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf dertien in cijfers: