5 fouten bij muurverf kleuren kiezen

interieuradvies muurverf kleuren kiezen Muurverf kleuren kiezen is niet heel gemakkelijk. Afgelopen maand mocht ik een stoere vrouw helpen bij het maken van de beste keuze voor de kleur muurverf voor haar nieuwe semi-bungalow.

Ja, de muren moesten wit. Maar heb je enig idee hoeveel kleuren wit er wel niet zijn?! En het ene wit lijkt in een bepaalde ruimte ineens heel ander wit dan ergens anders. Uiteindelijk bleek de bruinwittige NCS-kleur 1002-Y50R voor mijn klant het schot in de roos. Ik zal nog weleens een blog schrijven over deze kleurcodering.

Wil jij de juiste kleur muurverf kiezen?

Pas op! Dit zijn de vijf meest gemaakte fouten bij het kiezen van een kleur muurverf:

1. De muurverf kleur kiezen voordat je meubels in de ruimte staan

Het klinkt wat tegenstrijdig en onlogisch, maar het is verstandig om de kleur van je muren (of deuren of kozijnen) pas te kiezen als je huis al is ingericht. Er zijn duizenden kleuren om uit te kiezen en in elk huis valt elke kleur weer anders uit. Dit komt omdat kleur verandert bij andere lichtinval. Waar in het ene huis grijs heel mooi grijs is, kan dat in een ander huis juist lila opkleuren. En waar wit in de ene kamer mooi wit is, kan dat in de andere kamer heel gelig zijn. Of blauwig. Of roze.

Je wilt een kleur die past bij jouw meubels, jouw kleed, jouw kunstwerken enzovoorts. Dan is het wel zo handig als die objecten ook allemaal in je kamer zijn als je de kleur gaat kiezen.

2. De kleur muurverf kiezen onder de kunstlichtlampen in de bouwmarkt

Superhandig die kleine staaltjes en folders met inspiratie in bouwmarkten. Maar de kleur die je daar op het staaltje ziet, is nooit dezelfde kleur als die je thuis op de muren zult terug zien. Ten eerste omdat jouw lichtinval anders is dan het tl-licht in de winkel. Ten tweede omdat je het staaltje vaak plat houdt en je muren rechtopstaan. Bekijk de kleur dus altijd in je eigen huis. En houd het staaltje dus ook ‘rechtop’.

interieuradvies muurverf kleur kiezen

 

  

3. De kleur kiezen aan de hand van een klein staaltje of bladzijde uit een folder of tijdschrift

Natuurlijk zijn de staaltjes uit de bouwmarkt superhandig als eerste indruk. Neem ze dus vooral mee naar huis voor een eerste impressie. Heb je dan een beetje een idee van welke richting je op wilt, vraag dan grotere stalen aan bij verffabrikanten. Of vraag een proefpotje aan en maak een teststukje op je muur óf een eigen staal van karton.

Let op: je nieuwe kleuren altijd testen bij neutraal wit. Is je muur nu een andere kleur dan kun je het beste de muur eerst (gedeeltelijk) wit maken. Jouw al gekleurde muur heeft immers invloed op de kleur van het staaltje dat je tijdelijk op je muur plakt om de kleur te checken

4. Geen rekening houden met de effecten van kleuren

Kleuren hebben invloed op je gemoedstoestand. Zo werkt blauw rustgevend en kalmerend en is geel juist heel onrustig aan je ogen. En van rood krijg je honger. In dit blog van gastblogger Aline vind je overigens nog meer informatie over de kleur rood in kinderkamers.

Bij het kiezen van kleuren muurverf moet je dus niet alleen kijken naar puur je smaak, maar ook naar de invloed die een bepaalde kleur kan hebben.

interieuradvies kleur muurverf kiezen

 

 

 

 

5. Geen rekening houden met verschillende momenten van de dag

Bij het kiezen van de juiste kleur muurverf is het niet alleen belangrijk de kleur in je huis te bekijken en niet bijvoorbeeld in een bouwmarkt. Het is ook van belang dat je de kleur bekijkt op verschillende momenten van de dag.

Plak je aangevraagde of zelfgemaakte stalen op de muur (met neutraalgekleurde tape!) en laat ze daar een paar dagen hangen. ’s Ochtends is het licht heel anders dan ’s middags. En hoe bevalt de kleur als de gordijnen dicht gaan en de lampen aan? Licht heeft zoveel invloed op de kleur van je muurverf. Gun jezelf de tijd om een goede keuze muurverf te maken door geduldig op meerdere momenten van de dag de kleur te bekijken.  

Heel veel succes bij het maken van de juiste keuze voor de kleur van je muurverf. En kom je er toch zelf niet uit? Ik help je natuurlijk graag, dus neem gerust contact op.

interieuradvies muurverf kleur kiezen

Nu naar contactgegevens

 

 

 

 

Wil je nog meer handige tips? Schrijf je hieronder in voor Loenz Letters en ontvang een GRATIS e-book met 10 praktische stylingtips die je direct kunt toepassen in jouw huis. 

Afbeeldingen kleurennamen via: http://ingridsundberg.com


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

Schrijf twaalf in cijfers: